سایت های غواصی جزیره ابوموسی
سایت های غواصی جزیره ابوموسی
جزیره ابوموسی جنوبی ترین جزیره جنوبی ترین جزیره واقع در آب های خلیج فارس بوده که در فاصله 222 کیلومتری بندرعباس و همینطور در 75 کیلومتری بندر لنگه و در 60 کیلومتری شمال شارجه واقع در امارت متحده عربی عربی قرار گرفته است؛ این جزیره از دیرباز تا به حال به نام های ابوموسی، بوموسی، بوم سبز، بوموف و همچنین گپ سبزو خوانده شده است.
جالب است بدانید که جزیره ابوموسی جزو 14 جزیره واقع در استان هرمزگان بوده که بیشترین فاصله را با سواحل ایرانی خلیج فارس دارد و طول و زعزض آن نیز تقریبا برابر با 4/5 کیلومتر میباشد. مرکز شهرستان ابوموسی شهر ابوموسی بوده، ارتفاع این جزیره از سطح دریا 46 متر بوده و مساحت آن برابر با 2/2 کیلومتر مربع است.
شهرستان ابوموسی 68/8 کیلومتر مربع بوده که مشمول بر جزیره های ابوموسی(12 کیلومتر مربع)، جزیره تنب کوچک(با 1/5 کیلومتر مربع)، جزیره تنب بزرگ(10/3 کیلومتر مربع)، جزیره سیری(17/3 کیلومتر مربع)، جزیره فارور(62/2 کیلومتر مربع) و جزیره فارور کوچک(1/5 کیلومتر مربع) میباشد.
هر چه به سمت شمال جزیره ابوموسی برویم ناهمواری های خاک جزیره افزایش مییاند تا سرانجام در بلندترین نقطه جزیره که کوه حلو نام داشته و نزدیک به 110 کیلومتر ارتفاع دارد، ختم میشود.
فاصله دریایی جزیره ابوموسی تا برخی از شهر های اطراف خود به شهر ذیل میباشد:
- خرمشهر: 480 مایل دریایی
- بندر امام خمینی: 460 مایل دریایی
- کویت: 450 مایل دریایی
- بوشهر: 235 مایل دریایی
- دوحه: 205 مایل دریایی
- کیش: 70 مایل دریایی
- سیری: 31 مایل دریایی
- بندر لنگه: 41 مایل دریایی
- مسقط: 310 مایل دریایی
- دبی: 35 مایل دریایی
باید گفت که جزیره ابوموسی نه تنها از ارزشمند ترین و مهمترین جزایر خلیج فارس محسوب میشود بلکه به همراه جزایر تنب بزرگ، تنب کوچک، لارک، هرمز، هنگام و قشم نقش خط قوی دفاعی ایران را در تنگه هرمز ایفا میکنند و از اهمیت راهبردی بالایی برخوردار هستند و همچنین مالکیت ایران را بر بخش قابل ملاحظهای از جنوب خلیج فارس و مهمتر از آن تسلط ایران بر تنگه هرمز را تضمین میدهد.
همچنین که به دلیل مناسب بودن عمق در این ناحیه، این منطقه تبدیل به معبر حیاتی جهت عبور نفتکش ها و کشتی های بزرگی جنگی شده است.
نزدیک ترین پهنه خشکی ایران به خط استوا جزیره ابوموسی بوده که همین موضوع باعث بوجود آمدن آب و هوای مرطوب و گرمتر آن به نسبت دیگر جزایر ایرانی خلیج فارس شده است. بیشتر در اواخر زمستان و اوایل بهار بارندگی در این جزیره وجود داشته و بارندگی ها به شکل رگبار لحظهای و موقت هستند. گفتنی است که این جزیره فاقد رودخانه بوده و تنها چند مسیل خشک در شمال آن وجود دارد. از باد های رایجی که در جزیره ابوموسی و پیرامون آن میوزد میتوان به بادهای شمالی، کوش، نعشی و سهیلی اشاره کرد.
آب و هوای این جزیره باعث شده تا جزیره ابوموسی از نظر پوشش گیاهی فقیر و دارای فلور گرمسیری شود و تنها برخی از گیاهان نواحی خشک در آن میرویند. البته در سال های پر بارن گیاهان علفی و بوته های رشد بسیاری میکنند و تمامی سطح جزیره و کف دره ها پوشیده از گیاهان سبز میشود. همچنین به علت محیط گرم و مرطوب جغرافیایی این جزیره دارای پوشش گیاهی استپی و خاردار است. همچنین به صورت پراکنده باغ های همراه با درختان خرما در سطح این جزیره وجود دارد که از این باغ ها را درختچه ها و درختانی نظیر کنار، تاغ، سمر و چیرغ تشکیل میدهند.
غروب های رویایی و سواحل زیبایی خلیج فارس از زیبایی های مهیج جزیره ابوموسی محسوب میشوند؛ باید اضافه کرد که در ابوموسی معادن اکسید سرخ و نفت قرار گرفته که نفت آن که محدود به میدان مبارک در بخش دریایی خاور بوده، از نظر کیفیت و گونه بهترین نفت خلیج فارس محسوب میشود. از مهمترین منابع نفتی که نقش مهمی در صادرات نفتی کشور دارد میتوان به منابع زیرزمینی نفت جزیره سیری اشاره کرد. بیشتر ساکنین این منطقه به ماهیگیری مشغولند و کشاورزی و دامداری مفهومی در اقتصاد این منطقه ندارد.
مردم ابوموسی دارای تباری آریایی و ایرانی الاصل بودند و چند خانوار ایرانی عرب زبان نیز در بین آنها وجود دارد. گفتنی است که شماری از ساکنان این منطقه از راه صید ماهی و مروارید امرار معاش میکنند و در آب های پیرامون این جزیره میتوان بهترین گونه های مرواریدی را پیدا کرد.
مهمانسرا های متعددی در جزیره ابوموسی وجود دارد که پذیرای مهمانان نهاد های دولتی و نظامی هستند و تنها سالن پذیرایی این جزیره رستوران شبهای جزیره بوده بوده که سرویس مناسبی را به اهالی و مهمانان جزیره جهت شام و ناهار ارائه میکند.
از فضاهای تفریحی این جزیره میتوان به پلاژ و پارک های ساحلی ابوموسی اشاره کرد.
لازم به ذکر است که تنها خط پروازی به این جزیره از طریق بندرعباس و هواپیمایی کیش ایر بوده که روزانه تنها ظرفیت 100 نفر را در برخی از روزهای هفته تنها برای ساکنان و کارمندان جزیره ابوموسی دارد. راه دریایی به ابوموسی اما را میبایست از بندرلنگه تا جزیره ابوموسی را با کشتی های تندرو مسافربری در زمان 2.5 ساعت طی کنید.
بیشتر جزایر خلیج فارس تقریبا از یک نوع طبیعت برخورداند اما جزیره ابوموسی جزو استثنائات محسوب میشود، ابوموسی دارای سواحل و دریای بکر به رنگ سفید و آبی بوده و وجود پرندگان مهاجر و آرامش آن، باعث شده تا این جزیره یکی از جذاب ترین مکان ها در خلیج فارس باشد. سواحل ماسه ای این جزیره محل مناسب جهت تخم گذاری لاکپشت ها دریایی هستند و در بخشی از جزیره نیز سه صخره وجود دارد که پرستوهای دریایی پشت تیره و گونه سفید بر روی آنها تخمک گذاری میکنند. از حیواناتی که در این جزیره میتوانید ببینید میتوان به خارپشت، موش خرما، خدنگ بزرگ، خرگوش، گربه هندی و پرنده های مهاجر بسیار اشاره کرد.
در اطراف جزیره ابوموسی ریف های مرجانی بسیار سالم هستند و در برخی از نواحی نیز به علت شرایط زیست محیطی برخی از مرجان ها سفید شدهاند؛ از انواع مرجان های موجود در آبهای اطراف این جزیره میتوان به انواع مرجانهای سخت، مغزی، شاخ گوزنی و مرجانهای نرمی همچون شقایق دریایی اشاره کرد.
سایت های غواصی جزیره ابوموسی را میتوان جزو شفاف ترین سایت های غواصی در ایران دانست چرا که شفافیت آبهای ساحل ابوموسی به حدی بوده که میتوان به راحتی ماهیان و مرجان ها را از کنار ساحل و موج شکن ها مشاهده کرد و در صورتی که آب دریا آرام باشد به راحتی تا 10 متری بستر دریا قابل مشاهده است، همچنین میدان دید در زیر آب حداقل 15 متر بوده و شیب بستر دریا کم بوده و عمق آن به کندی افزایش مییابد.
سه صخرهای که در اطراف جزیره ابوموسی قرار داشته و پیشتر به آن اشاره کردیم نیز یکی از مکان های بسیار مناسب جهت غواصی بوده که با نام های کوه مرغی، فاطیما و مایکل شناخته میشوند.
در شمال جزیره ابوموسی سایت غواصی پارک غدیر قرار گرفته و سایت های غواصی پارک دولت نیز شامل، شکاف لاکپشت ها، پدافند، ریف چهار نواری، ردیف داخل منطقه اسکله که به کارخانه یخ سازی معروف است نیز از دیگر مکان های مناسب جهت غواصی به شمار میروند.
لازم به ذکر است که به جهت ورود به جزیره ابوموسی بایستی هماهنگی های لازم و مجوز ورود را از طریق فرمانداری دریافت کرده و جهت غواصی در سایت های ساحلی و دریایی نیز میبایست با پدافند ارتش، دریابانی ناجا، گشت های دریایی و برج مراقبت دریایی نیروی دریایی سپاه از قبل هماهنگی های لازم و اطلاع رسانی انجام دهید.