غواصی در دریاچه تار و هویر دماوند
غواصی در دریاچه تار و هویر دماوند
این دریاچه های زمین ساختی در فاصله 30 کیلومتری شهرستان دماوند در استان تهران واقع شده اند. دریاچه های تار و هویر از جمله دریاچه های آب شیرین کوهستانی هستند و در ارتفاعی بیشتر از 2900 متر از سطح دریا قرار گرفته اند و راه ارتباطی به این دریاچه ها از طریق جاده ماشین روی دماوند به دریاچه تار می باشد. دو دریاچه تار و هویر به فاصله حدودا 500 متری از یکدیگر قرار دارند.میانگین پهنای دریاچه تار 400 متر و بیشترین طول آن برابر با 3/1 کیلومتر می باشد و عمق آب این دریاچه در فصل های پر آب برابر با 50 متر و در تابستان ها برابر با 40 متر می باشد.
دریاچه هویر که در فاصله ای به حدود 500 متر از این دریاچه قرار گرفته است در 900 طول داشته و میانگین پهنای آن برابر با 150 متر است؛ عمق آ در این دریاچه 15 متر میباشد.
گفتنی است هر دو دریاچه با هم نزدیک به 7 کیلومتر مربع وسعت دارند.
سرچشمه های که به این دریاچه های منتی می شوند، چشمه ساران کوه های سیاه چال، قره داغ، شاه نشین در شمال و همچنین آبراهه های فصلی که از جنوب که بخشی از آب آنها نیز به این دریاچه وارد میشود، است.
این دو دریاچه، یعنی دریاچه تار و دریاچه هویر بر روی محور چین دار دو رشته کوه قره داغ یا همان کوه دوبرار در شمال و کوه زرین که در جنوب قرار دارد، واقع شده اند. بسته به آب و هوا و میزان بارش، سطح آب این دریاچه ها در فصل های مختلف سال متغیر است.
از آنجایی که این منطقه آب وهوایی کوهستانی دارد؛ مکان مناسبی جهت تفریحات آبی همچون ماهیگیری، قایقرانی و شنا در فصل تابستان محسوب میشود. باید گفت که فرسایش شدید خاک در این منطقه باعث شده تا پوشش گیاهی این منطقه تقریبا از بین برود به گونه ای که هیچ درخت و جنگلی در این منطقه وجود ندارد، البته گیاهان کوهی بسیاری در اطراف این منطقه پراکنده بوده و از تنوع بالایی نیز برخوردارند؛ باید گفت که در برخی از بخش های این منطقه مانند تپه های ماهوری و ارتفاعات شمالی آن فرسایش شدیدتری را به دلیل فعالیت دامداری شاهد هستیم که این موضوع باعث ضعیف تر شدن هر چه بیشتر پوشش گیاهی این منطقه شده است و نکته ای که هنگام بازدید از این منطقه باید در نظر داشته باشید این موضوع است بوده که از آنجایی که در اطراف دریاچه هیچگونه پوشش درختی و جنگلی وجود ندارد و بادهای غربی سرد همیشه در دریاچه تا در حال وزش هستند و بهتر است تا همراه خود لوازم مناسب این آب و هوا را داشته باشید.
آب دریاچه ها بسیار سرد هستند و از آنجایی که آب هر دو دریاچه شیرین است، سنگینی آن به خوبی احساس خواهد شد. بر اساس مطالعات صورت گرفته بر روی آب این دریاچه ها، تیپ شیمیایی آب دریاچه تار دارای کلسیم، کربنات و منیزیم است.
یک پاسگاه محیط بانی در دریاچه تار مستقر بوده که در پایین آن و در قسمت ورودی دریاچه با سیمان زیرسازی شده است که محلی مناسب جهت ورود به آب را تشکیل داده است. همچنین درون آب این مکان پوشیده است از گیاهان مختلف.
باید اضافه کرد که شیب بستر دریاچه بسیار تند بوده و این موضوع را حتی میتوانید خارج از آن بر روی دیواره های کوه مشاهده به خوبی مشاهده کنید. به طور کل بستر دریاچه پوشیده از خاک و سنگریزه بوده اما بعد از عمق 10 متر به بعد معمولا به بستری که از گل نرم تشکیل شده است برخورد خواهید کرد.
نکته ای که هنگام غواصی در دریاچه تار و هویر دماوند می بایست در خاطر داشته باشید این است که بستر این دریاچه پوشیده از نخ ها و قلاب های ماهیگیری بوده که هنگام غواصی در دریاچه باید مراقب آنها باشید. متاسفانه در اطراف دریاچه نیز زباله های وجود دارد که باید مراقب آنها نیز باشید. گفتنی است که دمای آب دریاچه در تابستان ها حداکثر 18 درجه بوده و در مهر ماه به 12 درجه سانتی گراد کاهش پیدا میکند.
از انواع آبزیانی که هنگام غواصی در دریاچه ممکن است به آن ها برخوردی کنید می تواند به ماهی های قزل آلای خال قرمز، زردک و قزل آلا اشاره کرد.
راه های دسترسی به دریاچه تار و هویر دماوند
راه اول:
شهر دماوند، آبادی چنار عربها، جاده معدن، انتهای جاده خاکی، دریاچه تار و هویر دماوند
راه دوم:
رفتن از جاده تهران – فیروزکوه در نقطه 98 کیلومتری منشعب شده از روستا های یهر، لی پشت، مومج، دهنار و هویر عبور کرده و پس از 28 کیلومتر به دریاچه تار خواهید رسید که باید از ضلع جنوبی آن عبور و به جاده ای که از طریق دماوند به این دریاچه منتهی می شود، بروید.
راه سوم:
شهر دماوند، جاده فیروزکوه، جاده آسفالت شده آبادی آرو که ادامه جاده خاکی است را ادامه داده و پس از رد شدن از پل دلیچای و عبور از دهنار، به مقصد خود یعنی دریاچه هویر خواهید رسید.